Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Αθήνα,κρίση και κουλτούρα!

Αν είσαι από αυτούς που κατεβαίνουν στο κέντρο και περπατάνε στη πόλη,θα κοντεύεις να τρελαθείς αν ταυτόχρονα παρακολουθείς δελτία ειδήσεων και βλέπεις καθημερινά να σου παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά,την πραγματικότητα που βλέπεις με τα μάτια σου.


Ως δια μαγείας οι άστεγοι που βλέπεις να κοιμούνται στο δρόμο,οι ζητιάνοι,οι ναρκομανείς,ότι δεν κολλάει δηλαδή στην αισθητική των ελεγχόμενων ΜΜΕ,εξαφανίζονται.
Η Αθήνα μέσα από το γυαλί μεταμορφώνεται σε μια πρωτεύουσα ανεπτυγμένης χώρας,ικανή να μπει πρωτοσέλιδο στο πιο γκλαμουράτο περιοδικό.
Η κατάσταση αυτή είναι ακόμα πιο τραγική τα Χριστούγεννα που θέλοντας να μας πείσουν σώνει και ντε ότι όλοι αισθάνονται υπέροχα και όλα είναι τέλεια,μας παρουσιάζουν εικόνες που διαστρεβλώνουν απόλυτα την αλήθεια.
Σε αυτό βέβαια βοηθάνε και οι πάσης φύσεως καθοδηγούμενες νεανικές ομάδες δήθεν ακτιβιστών που δεν έχουν ιδέα για ποιόν λόγο κάνουν ότι κάνουν,δεν έχουν ίχνος ευαισθησίας απλά είναι "ψαγμένοι"...
Είναι οι τύποι που θα κάνουν τα πάντα για να βάψουν έναν λερωμένο τοίχο ενός δημοσίου κτιρίου και θα ποζάρουν περήφανα στο ινσταγκραμ κάνοντας τα ανάλογα check in από κάθε "δράση" τους αλλά ταυτόχρονα δεν τους πολυνοιάζει αν στο διπλανό διαμέρισμα του σπιτιού τους ζει μια οικογένεια χωρίς ρεύμα,ούτε για το που θα κοιμηθεί ένας άστεγος όταν υπάρχει κρύο...
Επίσης μαζεύονται και ετοιμάζουν διάφορες μπούρδες που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω σε τι εξυπηρετούν.
Σε μια τυχαία βόλτα σου ας πούμε στο κέντρο  πετυχαίνεις τη μέρα δωρεάν αγκαλιάς (free hugs),όπου διάφοροι τύποι και τύπισσες κυκλοφορούν με κάτι ταμπελίτσες που γράφουν free hugs και αν θες πας και τους αγκαλιάζεις.
Τι είπες;Σου φαίνεται γελοίο;Μα καλά διαφημίσεις δε βλέπεις;Χορηγούς θετικής ενέργειας δεν έχεις ξαναδεί;



Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα,βγαίνεις μια άλλη μέρα,περπατάς λίγο στη Σταδίου,τι να δεις πάλι;!
Δέντρα ντυμένα με πουλόβερ!Όχι δε σου έριξαν τίποτα στο ποτό,βλέπεις δέντρα ντυμένα με πουλόβερ,λέγεται Yarn Bombing άσχετε και είναι τέχνη!


Αλλά που να ξέρεις εσύ από αυτά!
Διαβάζεις free press από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ενημερώνεσαι;
Είσαι χιπστεράς μέχρι το κόκκαλο και "ακτιβιστής" να συμμετέχεις σε τέτοιες πανέμορφες δράσεις;
Τι πάει να πει υπάρχουν άνθρωποι που κρυώνουν και πεινάνε;
Εμείς χαλάμε τα λεφτά μας για τη τέχνη.Πρώτα η εικόνα δηλαδή η τσέπη και μετά ο άνθρωπος,ακόμα να τα μάθεις;

Γυρνάς σπίτι μετά τη βόλτα,μπαίνεις στο FB και βλέπεις κάτι φωτογραφίες να έχουν αναρτηθεί με περηφάνια από τον Δήμαρχο.Πρόκειται για φωτογραφίες σαν κι αυτή:

Εγκρίθηκαν κονδύλια για να ντυθούν τα κλειστά καταστήματα με αντι-γκράφιτυ όπως λέει ο Δήμος αφίσες που απεικονίζουν σημεία ή πορτρέτα τραβηγμένα στην Αθήνα.
Έτσι κρύβονται τα κλειστά καταστήματα με αφίσες και δημιουργείται μία κιτς αρμονία στους δρόμους...
Κατεβαίνεις την άλλη μέρα πάλι για να δεις απο κοντά αυτό το υπερθέαμα και δεν πιστεύεις στα μάτια σου!


Δίπλα από αυτό το κομψοτέχνημα(στο βάθος αριστερά στη φωτογραφία που βλέπουμε) κοιμάται ένας άστεγος και χαλάει αυτή την όμορφη εικόνα.
Γιατί βρίζεις πάλι;Τι πάει να πει έχουμε σπαταλήσει τόσα λεφτά για δεντροπουλόβερ και κιτς αφίσες την ώρα που κοιμούνται άνθρωποι στο κρύο;
Πόσο γραφικός είσαι;Έλεος νέο παιδί να σκέφτεσαι τόσο μαύρα. 
Αλλά η ακροδεξιά κυβέρνηση πάλι έχει τη λύση απλά χρειάζεται υπομονή...
Με ποιους νομίζεις θα γεμίσει η Αμυγδαλέζα όταν μας τελειώσουν οι μετανάστες;
Τι πάει να πει ανθρώπινα δικαιώματα και τα ρέστα;
Να κάνεις το σταυρό σου κάθε μέρα και να λες ευχαριστώ που βγάζεις και γλώσσα.
Άμα είσαι καλό χιπστερόπαιδο,άμα σταματήσεις να σκέφτεσαι τους άλλους,αν επιτέλους πάψεις να είσαι γραφικός μπορεί να σου δώσουμε και σένα την ευκαιρία σου...!
Να,ας πούμε να ζωγραφίσεις κούτες και να τις χαρίσεις σε άστεγους να κοιμούνται ή ακόμα καλύτερα να γράφεις άρθρα του τύπου "Όλη η Αθήνα μια χρωματιστή χάρτινη κούτα" όπου θα περιγράφεις τέτοιες δράσεις...
Τι;
Πάλι βρίζεις;
Ε,δεν υποφέρεσαι,σπαταλάς θετική ενέργεια!



ΥΓ. Για να σοβαρευτούμε λίγο γιατί καλό και το κειμενάκι με το ειρωνικό στυλ αλλά τα πράγματα είναι τραγικά.
Δεν είναι δυνατον να βάζουμε τίποτα παραπάνω απο τον ΑΝΘΡΩΠΟ,δεν είναι δυνατόν να το παίζουμε "καλλιτέχνες" και "ακτιβιστές" αγνοώντας ΠΛΗΡΩΣ την ανάγκη των άστεγων και φτωχών.
Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε όλες αυτές τις ΜΚΟ (που δε ξέρουμε αν τους γίνεται οικονομικός έλεγχος) να το παίζουν φιλάνθρωπα πνεύματα με τα δικά μας λεφτά.
Η λέξη φιλανθρωπία είναι από μόνη της υποτιμητική,μόνο μία λέξη πρέπει να υπάρχει η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ .
Δεν είναι δυνατόν να σου λένε ότι ο Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε επιπλέον 120.000.000€ απο την Ευρώπη και να υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται σε κούτες.
Όχι δεν πρέπει να σταματήσει ο χρόνος να κυλάει επειδή υπάρχει οικονομική κρίση,όχι δεν θέλω μόνιμη στεναχώρια και μαυρίλα,αλλά δε μπορώ να δεχθώ ότι θα ντύνουμε με πουλόβερ τα δέντρα και θα στολίζουμε τα ξενοίκιαστα καταστήματα χωρίς να έχουμε πρώτα φροντίσει για τις βασικές ανάγκες των συνανθρώπων μας.
Προτιμώ να ανοίξουν τα δεκάδες κλειστά δημόσια κτήρια ώστε να φιλοξενούνται όσοι έχουν ανάγκη,να χτιστούν δημόσια λουτρά,να εξασφαλιστεί φαγητό για όσους πεινάνε και ας μη φτιαχτούν και 10 πλατείες.
Τώρα γιατί ποτέ τα χρήματα δεν πάνε εκεί που πρέπει και τι διαδρομή ακολουθούν,ελπίζω να το μάθουμε όλοι μας κάποια στιγμή... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου