Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Άρθρο από το μέλλον: Η Αθήνα 20 χρόνια μετά την απαγόρευση των τζακιών...


Αθήνα 23 Δεκεμβρίου 2033,

Σήμερα θα σας γράψω για το χρονικό της μεγάλης απαγόρευσης που άλλαξε την καθημερινότητα των Ελλήνων και ξεκίνησε πριν από ακριβώς 20 χρόνια.
Ήταν Δεκέμβριος του 2013 όταν βγήκε η πρώτη ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα τζάκια.Οι ανακοινώσεις συνεχίστηκαν για περίπου δύο μήνες και τελικά κατέληξαν σε ένα ντεμαραζ απαγορεύσεων,μέχρι που το 2015 απαγορεύτηκε πλήρως κάθε είδους καύση ξύλου η άλλων υλικών για θέρμανση αλλά και για μαγείρεμα.
Πιο συγκεκριμένα εκτός από τζάκια,ξυλόσομπες,λέβητες πελετ,ξύλα και προσανάμματα, απαγορεύτηκαν οι ψησταριές,τα κάρβουνα,τα barbecue ,οι συνταγές για ψητά,οι σχάρες αλλά και η σάλτσα barbecue γιατί θεωρήθηκε ότι παροτρύνει τους καταναλωτές να ανάψουν φωτιά και να ψήσουν.
Μαγείρεμα και θέρμανση μόνο με ηλεκτρικό και πετρέλαιο ήταν νόμιμο πλέον.
Έτσι ο ουρανός το χειμώνα είναι πεντακάθαρος και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία απο τα αιωρούμενα σωματίδια.
Δυσκολεύτηκε πολύ στην αρχή βέβαια η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις απαγορεύσεις,έδειξε όμως τρομερή αποφασιστικότητα και σε συνδυασμό με τα πλάνα που έκανε τα κατάφερε.
Εκτός από τα πρόστιμα που ανέρχονταν στο 50% της αντικειμενικής αξίας του κάθε σπιτιού που άναβε φωτιά για θέρμανση,το υπουργείο έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο "Προμηθεύς".
Το σχέδιο "Προμηθεύς" έγινε σε συνέχεια του επιτυχημένου σχεδίου "Ξένιος Ζεύς" που είχε επανδρώσει ολόκληρα στρατόπεδα συγκέντρωσης με μετανάστες,χρήστες ναρκωτικών,άστεγους κλπ.
Ομάδες αστυνομικών πήγαιναν στα σπίτια όπου έβγαινε καπνός, γκρέμιζαν τις καμινάδες,τσιμεντώναν τα τζάκια και έκαναν κατασχέσεις σε μαγκάλια και ξυλόσομπες.
Υπήρχαν αντιδράσεις στην αρχή αλλά μετά τη βίαιη διάλυση του συλλαλητηρίου που είχε γίνει 
στο Σύνταγμα τον Ιανουάριο του 2015,όπου πολίτες είχαν ανάψει χιλιάδες μαγκάλια και ξυλόσομπες,σούβλιζαν αρνιά και έψηναν μπριζόλες εις ένδειξιν διαμαρτυρίας,κάμφθηκε κάθε είδους αντίσταση και οι Έλληνες ξαναγύρισαν στους καναπέδες τους.
"Δε βαριέσαι μωρέ,με τα παλιό τζάκια ,όλο καπνό και ταλαιπωρία,καλύτερα να κρυώνουμε λίγο παραπάνω παρά να εισπνέουμε τα καρκινογόνα σωματίδια" δήλωνε αγανακτισμένη νοικοκυρά στο mega channel.
"Από τότε που απαγορεύτηκαν τα ψητά στα κάρβουνα και οι ψησταριές,έχω χάσει 4 κιλά,νοιώθω καλύτερα και εξοικονομώ και χρήματα" δήλωνε αγανακτισμένος πολίτης στο ΣΚΑΙ.
Κάπως έτσι η απαγόρευση ήρθε σε πλήρη αρμονία με τη κοινωνία.
Βέβαια όλο αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο κίνημα στις τάξεις της νεολαίας οι οποίοι ακόμη και σήμερα 20 χρόνια μετά παλεύουν για να νομιμοποιηθεί η καύση ξύλου και να μην αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Όπως με καθετί απαγορευμένο έτσι και με τα ξύλα,κάρβουνα κλπ. δεν άργησε να στηθεί μαύρη αγορά και λαθρεμπόριο.
Στα πέριξ της Ομόνοιας υπάρχουν βαποράκια που πουλάνε προσανάμματα σε ανήλικους και αυτοί με τη σειρά τους πάνε σε ερημικά πάρκα και απομονωμένα μέρη και τα ανάβουν.
Μόλις πριν 1 μήνα πιάσανε έναν μεγαλέμπορο ο οποίος διακινούσε κάρβουνα και κούτσουρα.

Ο παρακάτω διάλογος ανάμεσα σε ένα  βαποράκι και έναν ανήλικο απογμανητοφωνήθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εξάρθρωση σπείρας που προμήθευε ξυλεία και κάρβουνα στη μισή Αθήνα:

Β:Ψψψτ ψηλε άμα ψήνεσαι να ψήσεις έχω καλό πράμα.
Α:Τι να ψήσω ρε φιλαράκι,το κάρβουνο είναι μόνο για καμία Κηφισιά και καμία Εκάλη που τα έχουν,εμείς εδώ στο κέντρο κάνα κουτσουράκι το πολύ πολύ να πάρουμε για να τη βρούμε λίγο με τη ζεστούλα που βγάζει.
Β:Έχω πευκάκι σπέσιαλ,με ρετσινάκι πάνω να βγάζει και φλογίτσα καλή.
Α:Πόσο;
Β:10€ το κιλό για σένα μάγκα μου.
Α:15 σου δίνω για 2 κιλά
Β:Αν και δε θα βγάλω τίποτα οκ γιατί είσαι μούρη.
Α:Έγινε φίλος!!!

Τέτοιοι διάλογοι είναι καθημερινοί και οι έμποροι πλευρίζουν συνέχεια τους πιτσιρικάδες στους δρόμους αλλά και στα club που τους δίνουν καπνιστές μπριζόλες και σάλτσα barbecue.Πριν μία εβδομάδα πέθανε ένας παχύσαρκος φοιτητής από υπερβολική δόση καπνιστού χοιρινού.
Δύσκολα χρόνια περνάμε,ακόμη και το ρεμπέτικο έγινε πάλι της μόδας ,με πολλές διασκευές τραγουδιών που αναφέρονται στην απαγόρευση.
Νέοι και νέες μαζεύονται σε απομονωμένα μέρη,ανάβουν φωτιές και τραγουδάν απαγορευμένα τραγούδια όπως:
"Το βαπόρι με ξυλεία ,πιάστηκε στην Κορινθία,τόνοι 11 γεμάτο με πευκάκι μυρωδάτο"
ή το
"Ένας μάγκας στο Βοτανικό,ψήνει χοιρινό στο κάρβουνο"

Κάπως έτσι είναι η Αθήνα 20 χρόνια μετά την απαγόρευση,αλλά όπως λέει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ευτυχώς που είμαστε στο ευρώ ακόμα γιατί αλλιώς θα είχαμε γυρίσει στη δραχμή και τότε η κατάσταση θα είχε φτάσει στο απροχώρητο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου